Каква е тайната за дългия, щастлив и успешен живот? Това

...
 Каква е тайната за дългия, щастлив и успешен живот? Това
Коментари Харесай

Джеф Безос: За щастлив живот помислете върху тези 12 въпроса

 Каква е тайната за дългия, благополучен и сполучлив живот? Това наподобява е въпрос, който непрекъснато си задаваме.
Главният изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос е споделял възгледите си по тази тематика доста пъти и той може би е на прав път.

" Когато сте на 80 години и в спокоен миг на размисъл разказвате единствено на себе най-личната версия на историята на своя живот, това, което ще бъде най-компактно и свястно, ще са поредицата от избори, които сте създали, " споделя Безос по време на речта си през 2010 година в Принстънския университет.

Целта на тази тирада, озаглавена " Ние сме това, което избираме, " беше да акцентира на разликата сред дарбите и изборите: " Интелектът е подарък, добротата е избор. Дарбите са лесни, те са подарък, в последна сметка. Изборите могат да бъдат сложни. Можете да прелъстите себе си със своите способности, в случай че не внимавате, и в случай че го извършите, това евентуално ще бъде в ущърб на изборите ви. "

С други думи, без значение от това какви триумфи ще постигнете, това, от което в последна сметка ще се интересувате най-вече в ретроспекция, не е броят на нулите в банковата ви сметка, а изборите, които сте създали, с цел да стигнете до такава степен, където сте, написа CNBC.

Без изгодите от това сега да можем да погледнем обратно, по какъв начин обаче можем да разберем дали сме поели по път, от който ще се гордеем, когато вършим ретроспекция на живота си след 10, 20 или 30 години?

Постоянната компликация към вземането на решения

В речта си Безос си спомня за оня интервал, в който му идва концепцията за онлайн книжарница (която след това се трансформира в това, което през днешния ден целия свят знае като Amazon).

По това време той знаел, че пристъпването към осъществяването на тази концепция ще бъде доста рисков ход.Безос даже помолил за съвет шефа си, който, съгласно него, бил " ослепителен " и " доста почитан ". Било му казано, че макар " звучи като доста добра концепция, щял да бъде още по-добра концепция ", в случай че Безос към този момент нямал добра работа.

" Изборът в действителност бе сложен, само че в последна сметка, аз взех решение да опитам. Не мислех, че ще скърбя, в случай че съм опитал и съм се провалил. Подозирах, че постоянно ще ме преследва решението да не опитам изобщо, " сподели Безос. " След като обмислих съществено, поех по несигурния път да последвам моята пристрастеност и се гордея с този си избор. "

„ Идеалният “ избор не съществува

Истината е, че всички вършим избори, за които, в последна сметка, съжаляваме. Нарича се крах и неуспехът може да бъде нещо положително, тъй като ни учи по какъв начин да бъде по-добри. С напредването на възрастта обаче нашата цел би трябвало да бъде да минимизираме броя на неуспехите, които по-късно ни карат да съжаляваме.

" В последна сметка, ние сме нашите избори. Създайте си страхотна история, " споделя Безос към края на речта си.

За основаването на страхотна история, Безос предлага 12 въпроса и приканва всеки да намерения задълбочено върху тях:
Как ще употребявате дарбите си? Какви избори ще извършите? Ще се движите по инерция или ще следвате пристрастеността си? Ще следвате ли догмите или ще бъдете истински? Ще изберете лекото в живота или живот в услуга на другите и завършения? Ще се огъвате ли при рецензии или ще следвате вашите убеждения? Ще блъфирате ли до дъно, когато сте сбъркали или ще се извините? Ще пазите ли сърцето си от отводи или ще действате, когато се вклюбите? Ще играете ли на несъмнено или ще бъдете до известна степен неразумно рисковани? Когато е мъчно, ще се откажете ли или ще бъдете непреклонни? Ще бъдете безсрамник или ще бъдете основател? Ще се вършиме ли на умни за сметка на други, или ще бъдете сърдечни?
Тези въпроси не подсигуряват сигурна рецепта за триумф, само че могат да ни насочват при изборите, които в последна сметка ще ни оказват помощ да живеем живот, с който се гордеем.

Не всички от нас ще съумеят да доближат същото равнище на триумфи като Безос, който сега е най-богатият човек в света.

Няма причина обаче ние да не можем или да не предизвикаме себе си да създадем от живота си история, която си коства да се споделя.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР